Oprydning af vejkanten på vej mod Tipperne

Et oplagt udflugtsmål er Nordeuropas største fuglereservat, Tipperne, som selvsagt er hjemsted for en hel del fugle og deres faste følgesvende, jægerne, men også de fantastiske hytter på Værnet. Vejen derud tilbagelægges helst på cykel, hvor vinden får mulighed for at omarrangere håret, og elementernes naturlige råhed kan mærkes.

En tristesse ved cykelturen er dog synet ved vejkanten, som ikke kun er syrlig vejbred, der for de gastronomiske kan tilbagebringes til salatskålen. Slots Classic i form af tomme dåser er en klassisk tilstedeværende. Også Carlsberg, Tuborg og Spar-øl glimrer ved deres aluminiums tilstedeværelse, kort sagt; dåseudsmiddet fra de hurtige biler på vej mod Nymindegab er utroligt og fantastisk kedeligt i det ellers smukke natur- og kulturlandskab. Selvfølgelig er den umiddelbare synsforstyrrelse, som dåserne ved deres synlige forurening repræsenterer, på mange måder træls. Men hvor stor den forstyrrelse nu er, og hvor hurtigt rusten indtræffer og gør dåsen til et rustikt kulturelt element i grøftekanten kan diskuteres, så er det ud over enhver tvivl, at dåserne på et eller andet tidspunkt vil møde en plæneklipper eller grødeskærer. Herved flænses metallet i skarpe smådele, som lægger sig ind til det græssende kvæg og kan forårsage store smerter på dyret. Av og øv.

Derfor kan det anbefales at fylde cykelkurven med de tomme dåser, man nu støder på. Der kan hurtigt være så mange dåser i kurven, at en komprimering ved trampning bliver nødvendig, og derudover ses selvfølgelig også andre typer affald som fx cigaretpakker, tov i diverse diametre, mejeriproduktemballage og fodtøj. Er man den konkurrence-mindede type kan man med fordel give point for forskellige bryggerier; 1 point for Slots Classic, 2 for Carlsberg/Tuborg, 5 point for halvlitersdåser, 10 point for mikrobryggerier osv. Ekstrapoint kan også gives for dåser, der hives op fra den vandfyldte grøft. Bare man har aftalt reglerne på forhånd, så konflikter på landevejen undgås.

Er man den matematiske type, kan man selvfølgelig føre statistik for indfangningen af dåser og andet affald. Resultaterne må gerne sendes til redaktionen her på sitet, som muligvis vil bringe en nyhed på den baggrund.

Fangst fra en tur til Tipperne. Haps.

Fangst fra en tur til Tipperne. Haps.