Tipperne ligger i den sydlige del af Ringkøbing Fjord og er et sandt paradis for fuglenørder og almindeligt naturinteresserede. Men jo altså ikke mindst et paradis for dyrene selv, som har det meget for sig selv.
Helt tilbage til 1898 har områdets fugleliv været fredet, og det har betydet, at det den dag i dag er helt unikt. Siden 1928 er fuglene blevet talt systematisk op hvert år, og det er i sig selv lidt en sjældenhed i Europa.
Det er et meget begrænset område, du bevæger dig i, når du besøger tipperne. Du kører ud af en meget lang grusvej, hvor du end ikke må stige ud af bilen undervejs. Det giver næsten et spændingsmoment i sig selv. Fra november til og med februar er der slet ikke adgang til det yderste område. Fra 1. marts til 31. oktober kan du få adgang fredag 8-14. Begrænsningen er indført for at beskytte fuglelivet.
Turen ender ved det gamle Tipperhus med tilhørende fugletårn, som der er fri adgang til. Hvis ikke du selv har en kikkert med, kan du kigge i den store gamle kikkert, som står fast i tårnet. Der er også 2 km natursti, som du kan vandre ad.
Turen ud til Tipper-huset er også en lille tidsrejse tilbage til ca. 1983. Du finder nemlig også en lille naturinformation med informative plancher, hvis opdatering netop blev foretaget sidst i 1983. Her kan du f.eks. læse om, hvordan fuglelivets diversitet faldt kraftigt i 1970’erne, fordi man ophørte med at have græssende kvæg, som holder bevoksningen i området nede. De blev derfor hurtigt genindført, og fuglene kom heldigvis tilbage.
På turen så vi spurvehøg, rørhøne, fiskehejre, viber, vipstjert og svaler – og det vel at mærke uden brug af kikkert. Der var også formationer af gæs. En person, der lod til at være mindst halvprof fuglekigger, kunne fortælle, at han tidligere på dagen havde observeret 149 skestorke.
Det kan anbefales at tage en tur til Tipperne – også selvom du ikke er den vildste fuglenørd.
Når du så tager retur fra Tipperne, kan du jo aflægge jægersamfundet på Værn Enge en udflugt. Det er en oplevelse i sig selv.
Opdatering: I løbet af 2015 vil Realdania sammen med Naturstyrelsen skabe nye, smukke rammer for oplevelsen af stedet. Der vil komme nyt observationstårn, som opføres i en spinkel, stilladslignende konstruktion. Ved Tippesande etableres et lille pyramideformet skjul. Derudover renoveres og omdannes Tipperhuset, så man her kan nyde medbragt mad og en mindre udstilling om området i historiske rammer.