En søndagstur ved Ringkøbing Fjord er altid god. Skal den være lidt rå og røget samt tilsat en vis vulgaritet, kan Hvide Sande klart anbefales. Her er der ikke langt mellem de små perler og de store monumenter.
Hvide Sande er et essentielt knudepunkt for hele Ringkøbing Fjord, idet det er her, man finder den store sluse, som regulerer saltindholdet i fjorden og derved styrer leveforholdene for fjordens fisk og planter. Slusen blev bygget i 1931 og må betegnes som et af Danmarks store industrimomenter.
På vej mod Hvide Sande vil man notere sig, at store dele af klitterne er dækket af et tæppe af sommerhuse vævet sammen med gamle gårde og klitgårde, der er bestemt seværdige. De første sommerhuse skød op sidst i 40’erne, hvor området stadigt var særdeles øde. Et bestemt besøgsværdigt sommerhusområde er Vinterleje, som er et lille fiskerleje ca. 10 km syd for Hvide Sande (kør ned ad Vinterlejevej). Bådpladserne tilhører beboerne i området, og der foregår stadigt aktivt fiskeri. Der er en lille platform med borde og bænke, og alt fra kaffe over appelsinvand til øl og brændevin kan med fordel nydes her. Hvis man forcerer en af de høje klitter i området, fås en helt gratis og fantastisk udsigt over fjorden og klitrækken mod Vesterhavet.
I Hvide Sande skal man huske at besøge Tyskerhavnen, som er et mindre fjordvendt havneanlæg med en lang historie. Navnet skyldes, at de fiskere, som først brugte området som udskibningshavn, stammede fra Sdr. Lyngvig og blev kaldt ‘æ Tyskere’, og derfor kaldtes havnen selvfølgelig ‘Tyskerhavnen’. Dog havde disse fiskere så vidt vides ingen relation til Tyskland, hvorfor navnet egentlig må betegnes som en gåde. På Tyskerhavnen findes de meget ejendommelige og smukke skure, som mestendels stadig anvendes af fiskerne, mens nogle er blevet omdannet til sommerhuse. En tur i labyrinten mellem disse huse er absolut anbefalelsesværdig.
Herfra kan turen gerne forlænges mod slusen, som er en oplevelse i sig selv. Nogle gange indlogeres et antal kunstnere på Tyskerhavnen, hvor de laver kunstværker, som senere udstilles i sluseanlægget. De lokale beretter, at det er en meget stor kulturel oplevelse.
Ved slusen vil synet af horder af lystfiskere møde øjnene på alle, der kommer forbi i den periode, hvor sildene vandrer ind. Hvide Sande er berømte for deres sildefiskeri, og lystfiskere kommer langvejs fra for at hive stimer af den marineringsværdige fisk i land. Ikke mindst sidst i april, hvor den årlige sildefestival foregår. Her stilles der store præmier i udsigt for de dygtige fiskere i et antal konkurrencer, og sildemængderne er betydelige; et år lykkedes det en fisker at fange over 300 sild på time!
Selve havnen er også et sted, hvor der altid er aktivitet og seværdigheder. Fartøjer af alle typer findes her, og de kan passende observeres med en fiskefrikadelleburger i hånden fra et af de mange røgerier i og omkring byen. Man må simpelthen købe et eller andet maritimt føde, når man kommer hertil. Det er røgvarer af meget høj kvalitet, og det er ligeledes prismæssigt favorabelt.
Kort sagt; der er så mange gode grunde til at visitere Hvide Sande. Det er både stort og småt. Fint og vulgært. Der er vand til den ene og den anden side og nogle gange fra oven. Der er tydelige spor fra de gamle fiskersamfund koblet med det moderne fiskeri, og man fornemmer en dragen ud mod det store hav.
Fornem det selv, men husk at undlade at rense fisk på toiletterne.