Jazz på vestjysk

Trods sin liden størrelse byder den lille by Stauning på en række besøgsmuligheder, som er værd at kigge nærmere på. Ud over Danmarks Flymuseum i Stauning Lufthavn og det nu efterhånden verdensberømte whisky-destilleri, Stauning Whisky, kan man i august opleve byen på den anden ende, når jazz-festivalen tilsidesætter alle andre gøremål.

Festivalens officielle navn er Ringkøbing Fjord Jazz Festival, men for pøblen hedder den slet og ret Stauning jazz og foregår hvert år i den 2. weekend i august. Festivalen tiltrækker det modne publikum, hvilket bl.a. afspejles i rigeligt med siddepladser, kaffe og kage på barkortet og ordentlige toiletforhold. Men de tre ting er heller ikke at foragte, selv om man er i trediverne! Og da de fire scener er placeret i tre kæmpestore koncerttelte, er man tilmed sikret at kunne opleve koncerterne i tørvejr.

Kaffe og kage til jazz-festival

Kaffe og kage til jazz-festivalen – som naturligvis støttes af Ringkøbing Landbobank.

Stauning jazz er vel nærmest, hvad man kan kalde en ultra-lokal festival, hvor man hurtigt kommer på fornavn med bartenderne og har på fornemmelsen, at hele byen og oplandet deltager. Stauning Whisky er naturligvis at finde i baren, hvor de også sælger velsmagende øl fra det nærvedliggende Rækker Mølle Bryghus. Lokale foreninger sælger de obligatoriske pølser og pomfritter, mens Restaurant Stauning Havn leverer al maden til festivalens jazz-buffeter og holder åbent fra morgen til aften alle tre festivaldage. Restauranten er et besøg værd; ikke alene er den utroligt hyggelig, men det stjerneskud vi fik til frokost den ene dag, er også blandt de bedste, vi nogensinde har fået. Restauranten er heller ikke uden øje for branding-værdien i det lokale og proklamerer, at de til festivalen har hentet alle råvarer i en radius af blot to kilometer.

Fiskerstøvler på væggen er en af de stemningsskabende artefakter, man kan finde på Restaurant Stauning Havn.

Fiskerstøvler på væggen er en af de stemningsskabende artefakter, man kan finde på Restaurant Stauning Havn.

Det gamle fiskerleje summer af musik og mennesker de tre dage, festivalen står på, og meget tid kan gå med at slentre rundt og se på de pyntede både, andre festivalgængere og lokal kunst i galleriet på havnen. Og så er der selvfølgelig jazz i lange baner. New Orleans jazzen er en publikumsdarling, og swing og jazz-standarder fylder godt i programmet, men der er også plads til overraskelser og satsninger, hvor den helt store musikoplevelse lige så vel kan gemme sig. Således var den italienske satsning, “Pepper and the Jellies”, årets oplevelse – og en stor en af slagsen.

Programmet studeres

Programmet studeres

Pepper and the Jellies 2

Italienske Pepper and the Jellies

Under festivalen kan man tilkøbe adgang til Jazzcamping, men der er også mulighed for at blive fragtet til og fra de omkringliggende byer med Jazzbussen, der kører til Ringkøbing og Skjern, Dejbjerg, Velling osv. Privat indkvartering er også muligt til en meget rimelig pris. Med andre ord er der altså ikke mange undskyldninger for ikke at give jazzhavnen en chance minimum én af dagene næste år.

Jazz-festival 2

Klippekort til baren

Klippekort til baren

Jazz-festival 1

Overordentlig venlig betjening i alle barer

 

Stauning Havn 2016

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.