Vestjyllands Jagtmuseum - meget mere end krudt og kugler

Vigtig information: Jagtmuseet er p.t. lukket, da Naturstyrelsen har frasolgt ejendommen, hvor Ringkøbing-Skjern museum havde lejet sig ind og lavet en afdeling med fokus på områdets kultur- og naturhistorie relateret til jagt. Jagtmuseet er endnu ikke genopstået på en anden lokalitet.

Der kan være trafikeret på 181’eren fra Søndervig og nordpå til Thorsminde, Harboøre og det smukke Thy. Særdeles trafikeret. Fornuftige folk har travlt med at komme til Strandingsmuseet i Thorsminde, se på fugle i Nissum Fjord, surfe i Klitmøller og opleve den enigmatisk todelte Stadil Fjord. Det er forståeligt, for det er gode ting. Skulle man dog komme til at lette trykket på gaspedalen just ude af Søndervig, kan man tage et skarpt venstresving ind til Strandgården, hvor Vestjyllands Jagtmuseum hører hjemme.

Det skal hurtigt og bestemt konstateres, at Jagtmuseet på ingen måde er forbeholdt jagtfanatikere eller kugleskøre krondyrskanøflere. Der er noget for enhver smag, hvis man holder af vestjyske klitgårde, natur og kulturhistorie. Strandgården er nemlig en lille og overskuelig perle, der viser en særdeles vellykket cocktail af disse tre elementer. Kort sagt: endnu en succes fra Ringkøbing-Skjern Museum.

På Strandgården finder man en udstilling om krondyr. Om hvordan menneskets aktiviteter mere eller mindre direkte påvirker levevilkårene det majestætiske vildt. Og om hvordan menneskets syn på danmarks største landpattedyr har varieret gennem tiden. Det er oplysende og vigtige erkendelser i tider, hvor der konstant diskuteres biodiversitet og invasive arter i den danske natur.

Og så er det hyggeligt.

Det er hyggeligt at gå rundt i denne perfekte klitgård, der står knivskarpt som en forårsdag i 1922. Der er et utal af detaljer, som gør det nemt at forestille sig livet i den rå hverdag for 100 år siden. Udover et rigt udvalg af effekter som den enorme brødovn, karlekammeret, stalden m.m. er der konkrete tal (som evt. økonomer vil kunne forholde sig til), der illusterer, hvor meget den siddende gårdmand skal afstå til aftægtsbonden. Det er på en måde stærkt illustrativt at se, hvor mange gange aftægtsbonden kunne kræve at blive kørt i kirke, hvor mange liter øl, de kunne kræve osv.

For at forhøje hyggelighedsoplevelsen til uhørte niveauer, kan der tilkøbes kaffe og kage til små penge, og man kan gøre en særdeles god handel på tekstilhåndværk af høj kvalitet.

Husk at lette gaspedaltrykket. Så ses vi på Strandgården.

Strandgården Krondyrsudstilling Lokkeænder og -svanerKrondyrsmerchandise KrondyrNaturoplevelseJagtstol

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.