Nymindegab Musem - større oplevelser end et hvalskelet

Måske har du lagt mærke til det store hvalskelet i den udendørs mega-montre, når du i bil eller til fods kommer forbi Nymindegab Museum, som også let genkendes på den helt karakteristiske savværksmølle. Tro ikke, at det 12 meter lange kaskelothvalsket er det mest interessante at komme efter – museet byder på adskillige historiske oplevelses-guldklumper, som du kan samle til dig, hvadenten du er barn eller voksen.

I vinterferien tog vi i familien tre generationer repræsenteret ved bedsteforældre, børn og børnebørn til museet, fordi det var annonceret, at der ville være aktiviteter rettet mod de små. Således startede turen rundt i museet i den gamle mølle, hvor museets bådelaug holder til og hver torsdag mødes for at bygge på (for tiden) en gafpram, der udmærker sig ved at være stort set fladbundet og dermed egnet til fjordsejlads. Selve møllen er med sine høvlebænke, massevis af gammelt træværktøj og roterende mølle-velle (akslen) i midten af rummet i sig selv utroligt hyggelig. På denne dag var der gjort lidt ekstra ud af det: Der blev lavet æbleskiver på den gamle bekkasin-brændeovn, og børnene kunne udfærdige et modelstræskib med kyndig vejledning af skibslaugets medlemmer, som venligt hjalp til, og som også var gode for en snak og en rundvisning med tilhørende forklaring af skibsbyggeriets udfordringer.

Vores nysgerrighed førte os videre til Tømrermester Larsens hjem, som står intakt på museets grund. Her blev vi igen taget godt imod af museets folk, som gæstfrit bød os på kaffe og varm kakao. Her kunne man fornøje sig med fedtemadder og smurte boller.

Du kan gå frit rundt i det totalt bevarede og meget autentiske lille hjem, læse i avisen fra 1941, hvor det berettes, at Japan nu også er gået ind i verdenskrigen. Mens du sidder ved kaffebordet kan du så filosofere lidt over, hvor vant du er blevet til nutidens kommunikationsformer. Kigger du rundt i stuen finder du et kæmpe møbel, der viser sig at være en radio. Levede du i datiden, ville du nok tysse lidt på børnene og stille ind på langbølge for at fange de seneste nyhedsbudskaber fra det øvrige Europa. Inde i den tilstødende stue findes bl.a. en samling af datidens børnelegetøj, som frit kan benyttes af dine medbesøgende.

På museets udendørs arealer findes i øvrigt en fin rekonstruktion af en esehytte og adskillige legeredskaber. Der er også en køkkenhave, som er forsænket ned i terrænnet – og det er ikke en tilfældighed. Den lave beliggenhed beskytter mod vinden, som er så hård her tæt på Vesterhavet.

I museets mere traditionelle formidlingsdel finder du meget tilgængeligt opsatte effekter, der er tematiseret efter f.eks. “ungdom”, “voksenalder” og “alderdom”. Der er også montrer, som samler forskellige håndværksredskaber. Du kan også læse om og få formidlet fortidens strandinger, turismens fødsel og mange andre relevante emner fra netop Nymindegab og omegn. Ufatteligt mange ting er der blevet plads til, uden at det bliver rodet eller tungt. Er du fascineret af de berømte Skagensmalere og deres kunst, er der her på museet en samling, der med sikkerhed vil fasscinere dig og som sagtens kan hamle op med toppen af Jylland – bl.a. Johannes Larsen er rigt repræsenteret.

Og, nå ja, så er der jo også hvalskelettet – det kan du altså OGSÅ se på Nymindegab Museum. Når du så har været på museet, så må turen gå videre til stranden.

1

Den karakteristiske mølle, som du kan se på lang afstand.

2

En fin, nyopført esehytte.

3

Så er Japan gået ind i krigen. Fra Tømrermesterens hus.

4

Fadeburet.

5

Datidens legesager.

5a

Servering af fedtebrød og kaffe.

6

Hygge for hele familien i stuen.

7

Under kyndig vejledning i borearbejdet.

8

Far kan slibe lidt, hvis børnene bliver trætte.

9

Æbleskiver på Bekkasinen.

10

Det gamle træværktøj bruges af bådlauget.

IMG_5044

Et blik ind i en montre med fine gamle købmandsvarer.

IMG_5045

Måske ses det i dag som charmerende pyntegenstande – men dengang var lokkeænderne et nødvendigt redskab for jægerne.

IMG_5046

Horns Rev er sammen med Jyske Rev og Skagens Odde de steder i Danmark, hvor der gennem tiden er strandet flest skibe.

1 comment

  1. Kære Jens Hofman Hansen

    Tak for det fine indlæg om jeres besøg på Nymindegab Museum.
    Det er dejlig som frivillig at vide at vi har været med til at gøre oplevelsen god.

    Vh. Bodil Fisker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.