Jeg vil vove at påstå, at hvis du én gang har gået en tur på Nymindegab Strand, så vil du forstå, hvorfor Vesterhavet er så populært. Vender du så tilbage en anden dag, er vejret sikkert et andet, og du vil møde en helt anderledes strand med mulighed for helt nye oplevelser. Strandens karakter er nemlig helt betinget af dagens vejr, vind og temperatur.
I sommeren 2014 havde vi f.eks. nogle ualmindeligt varme dage, hvor kun de færreste kunne holde solen og varmen ud i løbet af dagen. Faktisk var vejret så varmt, at man ved 20-tiden kunne tage til Nymindegab Strand og opleve, hvad der kunne betegnes som et vestjysk Copacabana, inden solen gik ned. Jeg har aldrig være på Copacabana, men jeg har på fornemmelsen, at Nymindegab Strand faktisk var endnu skønnere disse aftener end nogen anden strand.
Når du kører til stranden, parkerer du ved iskiosken (som efter nogle års lukning nu er genåbnet). Du bevæger dig over den høje klit i det uvejsomme sand, og når du når toppen, åbenbarer stranden sig for dig.
Du behøver ikke at være en strandløve eller 1000-meter-svømmer for at få noget ud af stranden. En aften sidste sommer tilbragte vi i familien med blot at nyde at gå rundt i det lave vand for at få kølet fødderne, snakke og opdage dyr. Jo længere tid vi kiggede, jo flere ting fik vi øje på. Der gik en hel del tid med at jagte små fladfisk og rejer. Du kan også finde søstjerner og andre små skabninger. Men hav øjnene med dig – hjernen skal indstille sig på at opdage dyrene, der træder i ét med sandbunden. Og lad mig garantere dig med det samme, at du ikke kan fange en fladfisk med de bare hænder.
Du finder også gamle bunkers på stranden fra 2. Verdenskrigs atlantvold. Vand, salt, bølger, vind, vejr og tidens tand har sat sit tydelige præg på betonen. Har du børn med, vil de helt sikkert nyde at udforske de gamle bunkers, kravle op på dem og hoppe ned fra dem.
Du må ikke snyde dig selv for Nymindegab Strand – den er en naturperle, som skal opleves.