Nymindegab strand - mere end bare en strand

Jeg vil vove at påstå, at hvis du én gang har gået en tur på Nymindegab Strand, så vil du forstå, hvorfor Vesterhavet er så populært. Vender du så tilbage en anden dag, er vejret sikkert et andet, og du vil møde en helt anderledes strand med mulighed for helt nye oplevelser. Strandens karakter er nemlig helt betinget af dagens vejr, vind og temperatur.

I sommeren 2014 havde vi f.eks. nogle ualmindeligt varme dage, hvor kun de færreste kunne holde solen og varmen ud i løbet af dagen. Faktisk var vejret så varmt, at man ved 20-tiden kunne tage til Nymindegab Strand og opleve, hvad der kunne betegnes som et vestjysk Copacabana, inden solen gik ned. Jeg har aldrig være på Copacabana, men jeg har på fornemmelsen, at Nymindegab Strand faktisk var endnu skønnere disse aftener end nogen anden strand.

Når du kører til stranden, parkerer du ved iskiosken (som efter nogle års lukning nu er genåbnet). Du bevæger dig over den høje klit i det uvejsomme sand, og når du når toppen, åbenbarer stranden sig for dig.

Du behøver ikke at være en strandløve eller 1000-meter-svømmer for at få noget ud af stranden. En aften sidste sommer tilbragte vi i familien med blot at nyde at gå rundt i det lave vand for at få kølet fødderne, snakke og opdage dyr. Jo længere tid vi kiggede, jo flere ting fik vi øje på. Der gik en hel del tid med at jagte små fladfisk og rejer. Du kan også finde søstjerner og andre små skabninger. Men hav øjnene med dig – hjernen skal indstille sig på at opdage dyrene, der træder i ét med sandbunden. Og lad mig garantere dig med det samme, at du ikke kan fange en fladfisk med de bare hænder.

Du finder også gamle bunkers på stranden fra 2. Verdenskrigs atlantvold. Vand, salt, bølger, vind, vejr og tidens tand har sat sit tydelige præg på betonen. Har du børn med, vil de helt sikkert nyde at udforske de gamle bunkers, kravle op på dem og hoppe ned fra dem.

Du må ikke snyde dig selv for Nymindegab Strand – den er en naturperle, som skal opleves.

Det ligner noget fra en reklame for en eksotisk rejsedestination. Men det er altså "bare" fra en hyggelig tur til Nymindegab Strand i sommeren 2014.

Det ligner en reklame for en eksotisk rejsedestination. Men det er altså “bare” fra en hyggelig tur til Nymindegab Strand i sommeren 2014.

Her er et eksempel på, at stranden kan være helt anderledes vild - også om sommeren. Skummet fra de vilde bølger flyver ind over stranden i juni 2015.

Her er et eksempel på, at stranden kan være helt anderledes vild – også om sommeren. Skummet fra de vilde bølger flyver ind over stranden i juni 2015.

IMG_1360

Der er masser af smukke strandsten, som er blevet slebet helt til igennem tusinder af år i bølgerne. Og du må gerne tage dem med hjem til haven eller vindueskarmen i sommerhuset.

16844810089_ca1fdd23f4_k

Man skal passe på bevoksningen i klitterne – men du kan godt bestige et af disse strand-bjerge og nyde udsigten og få masser af vind i håret.

Hvis du er tingfinder kan du finde mange mærkelige ting, som er faldet over bord på skibe og flydt i land.

Hvis du er tingfinder kan du finde mange mærkelige ting, som er faldet over bord på skibe og flydt i land.

Knæk! De nu eksponerede betonbunkers indbyder til udforskning, klatring og en tanke tilbage på andre tider i Danmark.

Knæk! De nu eksponerede betonbunkers indbyder til udforskning, klatring og måske sender du en tanke tilbage til tidligere tider i Danmark.

En klassisk disciplin - at slå smut. Og der er masser af velegnet kasteskyts netop på Nymindegab Strand.

En klassisk disciplin – at slå smut. Og der er masser af velegnet kasteskyts netop på Nymindegab Strand.

Nogle nyder de store vidder og horisonten på stranden - andre går med snuden ned mod sandet for at finde sneglehuse, muslinger og fine småsten.

Nogle nyder de store vidder og horisonten på stranden – andre går med snuden ned mod sandet for at finde sneglehuse, muslinger og fine småsten. Begge dele kan nydes lige netop, som du har lyst til det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.