Snaps og dabs – på snapsetur i klitheden

Endnu en succes fra Ringkøbing-Skjern Museum. Så kort og præcist kan det siges.

Fredag den 16. juni 2017 inviterede Danmarks muligvis mest levende museum på en ‘Snaps & dabs’-tur for snaps- og naturinteresserede vestjyder og andre Vestjyllandfans. Her bød en energisk naturvejleder (m.m.) fra museet op og guidede en intenst lyttende og spørgende flok rundt i klitlandskabet mellem Hvide Sande og Lyngvig Fyr. På turen gjorde vi holdt et antal steder og fik gode historier, interessante naturdiskussioner og ikke mindst smagsprøver på klithedens forrådskammer af urter og andet godt, som kan spises og/eller laves til en snaps. Haps!

Den gode guide fortalte om klitheden, som sammen med strandene er landets eneste oprindelige naturtype. Han fortalte om tilstedeværelsen og bekæmpelsen af den invasive art, hybenrosen/rynket rose/den med de lyserøde kronblade og om vækstkulturen hos de naturligt forekommende nøjsomme planter, der beriger klitheden og vi, der besøger den. Om de oprindelige roser, der presses af hybenrosens aggressive fremfærd, om de smagfulde kløveres kvælstoffikserende rodknolde, der på tragisk vis bliver dens skæbne, og om den magre klithedes trange kår i tider, hvor hele 25 kg kvælstof pr. hektar vælter ned med regnvandet! Og om snaps blev der i overdådige mængder delt ud af erfaringer, opskrifter og tips. Engelskgræs, krybende pil, kløver, hybenrose, lyng var alle del af den flora, som blev vendt og drejet og udførligt smagt på, mens alskens gode informationer blev slynget rundt i de blæsende klitter. Desuden gav guiden det gode råd kun at lave snaps på urter, der ikke kan slå en ihjel… Turen afsluttede ved Lyngvig Fyr, og folket blev inviteret ind i fyrmesterboligen, hvor der var smagsprøver, og opskrifter blev delt; mælkebøtte, marehalm, brændenælder, friske bøgeblade, egepind- og knopper, alt smagte godt. Alt var godt.

Da solen så småt var ved at hilse af fra et nordvestligt perspektiv, begav folkemængden sig tilbage mod Hvide Sande på de cykler, som også havde oplevet så meget, for cykelruten gennem klitheden er også ganske seværdig. Og hele seancen startede forresten med en noget dramatisk cykellapning kombineret med smagsprøver på en Hvide Sande-specialitet: dabs.

Der kan kun lyde en opfordring herfra på, at man holder øje med de ganske gratis ture, som Ringkøbing-Skjern museer afholder på www.levendemuseum.dk. God tur og skål.

Vi smager på lancetvejbred

Lav sol over klitheden

Glade snapsecyklister (trods strid mod- og sidevind)

Forskellige snapse smages på i fyrmesterboligen

Dabs – en specialitet fra Hvide Sande

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.