Fiskeriets hus - se din aftensmad i øjnene og prøv en kutter

Fiskeriets Hus ligger i Hvide Sande lige ved slusen mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Museet handler selvsagt om fiskeri – dvs. hele fiskeriets historie, fiskerne, fangstmetoderne, bådtyperne, erhvervsfiskeriet, lystfiskeriet, skibbrudene, redningsaktionerne og ikke mindst de forskellige fisk.

Museet er yderst børnevenligt – du kan gå ombord på et skib og svinge roret. Børnene får associationer til sørøverskibe og nyder at gå ind og ud af det lille lukaf, styrhuset, sætte fuld fart frem, etc. Rundt omkring i museet finder du disse skibe eller dele af skibe, som kan udforskes. I nærheden heraf er der masser af plancher, som du kan læse det hele eller dele af. De handler om områdets fiskerihistorie på alle mulige leder og kanter og er ganske interessante. Hertil er det bare spændende at opdage de mange navneskilte og andre rariteter, som pryder væggene overalt i museet.

slusen_19904460469_o

Museet ligger i de røde bygninger til venstre. Det ligger perfekt lige ved slusen, der kontrollerer vandgennemstrømningen mellem fjorden og havet.

det-snurrer_20091090915_o

Ship-o-høj!

fiskeriets-hus_20096479881_o

Bedre end den bedste legeplads – der er masser af helt realistiske detaljer på skibet – og man må røre og lege ved det hele.

kon-cen-tra-zione_20096514541_o

Det kræver koncentration at styre et “rigtigt” skib.

En attraktion, der absolut er interessant både for børn og voksne, er de mange akvarier, der gemmer sig i museets mørke lokaler. Der er både saltvands- og ferskvandsakvarier. Det er sjovt at se alle de “almindelige” fisk og dyr som rødspætter, rokker, helt, søanemoner og mange andre skabninger på denne måde. Selv om dyrene ikke er i skrappe blå, gule og røde farver, som du måske har set det i så mange andre akvarier, er det bestemt interessant at se det, som normalt ligger på din tallerken, i levende live på denne måde.

Museet er ikke af den allermest moderne slags og heller ikke ført helt ajour. Ålen er ganske rigtigt angivet som værende en god spisefisk, men den er også markeret som “ikke truet”. I de senere år synes det ellers at være blevet konsensus. På sin vis giver sådanne små detaljer dog lidt charme og et anderledes historisk snit – man kan jo heller ikke gå og rette skiltene hver eneste dag.

en-rokker_20064825506_o

En rokke viser sin mave.

fiskerens-vrksted_19468956393_o

Et autentisk værkstedsmiljø, som dine øjne kan gå på opdagelse i.

IMG_2365

Når du er færdig med udstillingen, kan du spise madpakken på havnen lige ud for museet. Du kan også tage en fiskeburger med herned – den kan købes oppe i den flotte store fiskebutik Hvide Sande Røgeri, som ligger lige i nærheden.

Se mere om fiskeriets hus på www.fiskerietshus.dk.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.