Et fyrtårn burde vel ikke være den store attraktion i sig selv – og dog. En fantastisk legeplads, to små museer og en god strandtur er et godt supplement til den vilde op- og nedstigning til og fra udsigtsplatformen 56 meter over havets overflade. Det går hurtigt sådan, at du bruger det meste af en dag med familien ved denne smukke plet på danmarkskortet.
Baggrunden for fyret er ganske alvorligt. I starten af 1900-tallet var der stadig 125 km kyst mellem Bovbjerg og Blåvands Huk, hvor skibene måtte klare sig uden fyrtårn. Et skib fra Bergen strandede ved Bjerghuse i 1903. De 24 mand ombord begik den største fejl: De gik i redningsbådene. Pludselig hørte man inde fra stranden skrig ud fra mørket, lysene fra redningsbådene forsvandt, og alt blev stille – uhyggeligt stille.
Senere på natten drev skibet længere ind, til det stod fast bare 50 meter fra land. Var besætningen blevet ombord, kunne de nu være reddet uden større dramatik. Men de drev ind som lig i de samme timer.
Denne uhyggelige episode resulterede i at Lyngvig Fyr blev bygget.
Når du tager turen op i tårnet, skal du berede dig på hverken at være højdeskræk eller stiv i ryggen. Du bestiger tårnet op af en relativt smal vindeltrappe med trafik i begge retninger. Og for at nå ud på udsigtsplatformen i toppen af tårnet, kryber du ud af en dør i under halv højde. En oplevelse i sig selv!
Ved foden af fyret finder du et decideret minimuseum, der består af ét rum, som fortæller om strandfund, dyre- og planteliv. I en større bygning finder du et lidt større, men stadig meget overskueligt og tilgængeligt museum, der fortæller om fyrtårnets historie. Hertil sjove beretninger om vesterhavsturismens start helt tilbage i 1800-tallet.