Levende historie på Ringkøbing Museum

Levende historie er Ringkøbing-Skjern Museums motto, og på Ringkøbing Museum bliver man præsenteret for den levende historie. I en tidligere udstilling blev livet i en bunker under besættelsen levendegjort gennem en soldat – mere om det senere – og i den nyeste udstilling kan man opleve historien bag de 19 engelske bombefly, der styrtede ned i området.

I indgangen til udstillingen bliver man mødt af den bevægende historie om Jessie Bowler, hvis mand, Ernest Thirkettle, var ombord på det Lancaster-bombefly, der blev skudt ned d. 4. september 1943 ved Stadil.

E. Thirkettle blev meldt savnet, og Jessie Bowler fik først i 1947 at vide, at Ernest var død. Hun blev gift igen, og først efter hendes anden mands død for få år siden, besøgte hun nedstyrtningsstedet ved Stadil. Det er en bevægende historie om det savn, der har præget de, der har mistet pårørende under krigen.

Lancaster

Efter filmen møder man en flot kopi af en Lancaster, som husede 7 besætningsmedlemmer. Disse Lancaster kastede både forsyninger til modstandsbevægelsen og bomber over militære mål. Udstillingen fortæller dog også om nogle af de fejl, som bombningerne lavede. Der fortælles bl.a. om bombningen af et sommerhusområde ved Fjand, som englænderne i rapporten angav som tyske radiostationer. Det skyldes sandsynligvis de luftbårne telefonkabler, som sommerhusejerne havde fået installeret.

19 nedstyrtninger

Det er ikke alle nedstyrtningssteder, man kan se. Som det ses, styrtede nogle ned i havet og fjorden, mens andre styrtede ned i marskområde. Man kan dog besøge nr. 9, der ligger mellem Nr. Bork og Hemmet (kaldet Flyvergraven). Her kan man tydeligt se det krater, som det nedskudte Short Stirling bombefly efterlod.

Bombning i Berlin

De mest markante bombninger under 2. verdenskrig fandt sted i Berlin, og man får således også lidt af den historie med på museet. Det er synliggjort med denne scene fra Jerusalem Strasse hos en frisør.

Se film og læs mere om udstillingen på museets hjemmeside.

Bunker

Den tidligere udstilling om livet som soldat i en bunker på “Flødeskumsfronten” fortæller historien om Gerhard Saalfeld fra den tyske by, Eschwege, der som ung var soldat i en bunker. Han er mange gange siden vendt tilbage til stedet, hvor bunkeren lå ved Houvig, men den var slugt af sandet. Under et besøg fik museet kontakt med ham og bad ham nedskrive sine erindringer fra tiden i bunkeren, og det er der kommet en meget detaljeret fortælling ud af.

En storm i 2008 blæste en masse sand væk og pludselig stod der en bunker, man ikke tidligere havde set. Inventaret var intakt og skæbnen ville, at det netop var Saalfelds bunker, der var dukket op. Et tilfælde af dimensioner. Udstillingen er flyttet videre til Hanstholm museum i 2015-2016 og tilbage i Ringkøbing er kun en rekonstruktion af selve opholdsrummet i bunkeren, men fortællingen er stadig stærk.

Det kan varmt anbefales at tage en tur på Ringkøbing Museum og få en dosis levende historie.

Ringkøbing

Ringkøbing Museum. Foran ses statue af byens stolte søn, Mylius-Erichsen, der lavede ekspeditioner til Grønland fra 1902-1908, hvor han døde under den sidste ekspedition.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.