Jægersamfundet på Værn Enge ved Tipperne

I bunden af Ringkøbing Fjord ligger naturreservatet Tipperne. Siden 1977 har området været fredet, men bruges dog stadig som jagtområde og til landbrug. Inden fredningen har lokale jægere gennem mange år benyttet området og tilmed opført en masse mindre huse – hytter er nok et bedre ord – i mindre enklaver, der kaldes Værn Enge. Bygningerne er også omfattet af fredningen (der dog ikke respekteres af alle), men det betyder, at der er mange huse med utroligt meget sjæl og patina.

Når man går rundt ude mellem husene, fornemmer man det miljø, der har været i det lille jægersamfund. Det har været alle mændene, der tog ud for at jage, og der har helt sikkert hersket en samhørighed, som vi ville være misundelige på i dag. Det er nok ikke alle jægere, der haft held i sprøjten, og så har de andre jægere delt lidt med de uheldige, så alle kom hjem med noget til familien.

Området er fladt og blæsende, og det har været et barskt miljø, og bare ved at kigge på husene begynder man at fryse helt ind til benet.

I dag benyttes husene i højere grad som deciderede ferieboliger, men husene bærer stadig præg af det miljø, der har været. I stil med de mange andre sommerhusområder rundt omkring i det ganske land, har husene fået navne, og det er altid sjovt at se, hvordan kreativiteten har udmøntet sig.

Fruens vilje

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.